De Bushcraft Jaaropleiding
Dit is de bushcraft jaaropleiding van Nederland om te leren leven met en in de natuur. Maandelijks ga je een weekend het bos in om uiteindelijk een week op excursie te gaan in het buitenland. Dit doe je in de kleding die jezelf hebt gemaakt en met het eten welke jezelf gaat verzamelen.
Duur: 32 dagen
Prijs: €2950,- p.p.
Startdatum: April 2025 groep 1 (vol)
Locatie: Afwisselende locaties afhankelijk van het thema. Dalfsen, Austerlitz en Hoge Venen
Waarom deze opleiding?
Wil jij meer leren over de natuur en hoe je daar in en mee kan leven? Heb jij een baan waarbij je veel in de natuur bezig bent? Ben je boswachter of bos / natuurbeheerder? Wil je bushcraftcursussen geven? Of gewoon veel nieuwe bushcraft- en ambachtelijke skills leren? Dan is deze opleiding voor jou. Deze bushcraftopleiding bestaat uit 32 dagen en 10 thuiswerkdagen verdeelt over 1 jaar. Door deze unieke jaaropleiding krijg je veel nieuwe kennis en vaardigheden om de juiste gereedschappen te maken en te hanteren. Tevens brengt het je een dieper begrip van de natuur en geeft het meer vertrouwen in je eigen kunnen.
Wat gaan we doen binnen deze opleiding?
We gaan onze mentale en fysieke rugzak vullen met materialen en kennis, zodat we aan het eind van het traject een uitrusting hebben, waarmee we veilig en vol vertrouwen op pad kunnen gaan.
Weekend 1 - De Rugzak
We gaan meteen aan de slag met onze eigen rugzak gemaakt van hout en leer. In de weekenden erna vullen we deze steeds verder aan met onze eigen gemaakte producten. Uiteraard gaan we ook de basis van bushcraft en survival behandelen. Zoals hoe en waar zet je veilig een kamp op? Hoe ga je om met je mes? We gaan onze eigen touwen maken van natuurlijk materiaal en leren een aantal handige knopen aan.
Weekend 2 – Vuur en natuur
Het tweede weekend gaan we bezig met de verschillende manieren van vuur maken. We kijken naar de verschillende tondels en maken vuur met firesteels en vuursteen. Tevens gaan kijken wat er allemaal mogelijk is met bot. Daarnaast gaan we de diepte in met Nature Awareness. Een Engelse term die staat voor het beter begrijpen en waarderen van de natuur. Een belangrijk onderdeel van deze jaaropleiding. Ook gaan we een start maken aan het herkennen van eetbare en medicinale planten. Een onderwerp die elk weekend weer terugkomt.
Weekend 3 – Containers
Containers zijn enorm handig om te hebben voor het vervoeren van materiaal, het bewaren van je eten en drinken en voor vele andere overlevingstechnieken. In dit weekend gaan we verschillende containers maken en bewerken. Denk hierbij aan een bastcontainer, een kuksa, een houten mok en een emmer.
Weekend 4 – Speer en vuur
Wie wil er niet zijn eigen speer maken? Tijdens dit weekend ga je een unieke speer maken van bot en andere natuurlijke materialen. Het resultaat is een persoonlijk uniek speer welke je voortaan met trots mee kan dragen. Tussendoor verdiepen we ons in het maken van vuur met een vuurboog. Het beheersen van de vuurboog is een skill die je nog vaak van pas kan komen. Je zal merken dat elk klein detail telt.
Weekend 5 – Ree
Tijdens dit weekend gaan we een ree uitbenen. Dit is een vrij intensief onderwerp met veel verschillende onderdelen. Een ree geeft ons een huid, pezen, botten, hersens en nog zoveel meer. Je leert manieren om het vlees langer houdbaar te houden. Van de botten gaan we sieraden maken en andere onderdelen voor je eigen natuurlijke kleding. Daarnaast leer je verschillende dierensporen herkennen en hoe je deze het beste kan ‘lezen’.
Weekend 6 – Buckskin
Tijdens deze jaaropleiding gaan we een complete outfit maken. Aan het einde van de opleiding loop je van top tot teen in eigen gemaakte natuurlijke kleding. (Houd er rekening mee dat je het thuis moet afmaken.) Een onderdeel van deze outfit is kleding gemaakt van buckskin. In dit weekend leer je het hele proces aan. We gaan van verse dierenhuid een lap zeer stevige en bruikbare stof maken. Om dit proces goed te doorlopen beginnen we al op de vrijdag.
Weekend 7 – Trektocht Ardennen
Weet jij hoe je moet navigeren op de sterren? Hoe je een natuurlijk kompas kan maken? Dit en nog veel meer ga je leren tijdens deze vierdaagse trektocht. Tussendoor ga je bezig met je mestechnieken en leer je hoe je houten tools kan snijden. Zo ga je een eigen lepel leren snijden. Ook maken we een vishengel. We kijken tevens vooruit. Hoe kun je kleding maken van een dierenhuid? En hoe kun je overleven in echt wilde natuur? Wat als er iets mis gaat? We komen daardoor vanzelf uit bij EHBO en gaan ons dan ook verdiepen in de natuurlijke EHBO. Hoe maak je bijvoorbeeld natuurlijke pleisters en je eigen hoofdpijn medicijn. Het aantal km (12) tijdens deze dagen is laag en we overnachten op een vast kamp waardoor de bepakking licht kan blijven.
Weekend 8 – Wol
De buckskin van het vorige weekend is één onderdeel van je outfit. Een andere gedeelte bestaat uit wol. Dit gaan we op verschillende manieren toepassen zodat we uiteindelijk een mooie bodywarmer hebben en een eigen wollen deken. Daarnaast maak je ook nog een super leuke en handige pouche. Erg handig voor het dragen en opslaan van de gemaakte en nog te maken materialen.
Weekend 9 – Basecamp
De plek waar je besluit te slapen, te eten en te werken is van groot belang. Naast veiligheid en bereikbaarheid, is het tevens handig als je verschillende tools hebt om je leven gemakkelijker te maken. We gaan dan ook bezig met het maken van drinkgerei (natuurlijke watercontainer), zitwaar en kookmaterialen zodat we ons gevonden of gevangen voedsel goed kunnen bereiden. Dit weekend leer je ook hoe je natuurlijke vallen en strikken moet maken en zetten. Aan het einde van dit weekend is je rugzak onder andere weer verder gevuld met een mooie kalebas container.
Weekend 10 – Kleding
Het is tijd om de kleding af te maken. Met de verworven materialen van de afgelopen weekenden gaan we verder tot we goed zittende kleding hebben. Door middel van knopen van hout, stoffen van wol/leer en naalden van bot, gaan we ervoor zorgen dat alles er goed uitziet en nog belangrijker goed zit en werkt. Daarnaast gaan we onze eigen mocassins maken en versieren.
Weekend 11 – Voorbereidingsweekend
Het twaalfde en laatste weekend gebruiken we om alle puntjes op de i te zetten en ons volledig klaar te maken voor de expeditie. Een belangrijk weekend om na te gaan of we volledig gereed zijn om de expeditie aan te gaan. Tevens maak je nog een naaisetje gemaakt van bot om je uitrusting verder compleet te maken.
De Eindweek – Frankrijk / Zweden / Finland
Het is eindelijk zover. Met al onze zelfgemaakte spullen gaan we een week de natuur in. We gaan de gemaakte kennis toepassen in de natuur weg van alle drukte. We gaan onze eigen maaltijden verzamelen, een onderkomen bouwen en leven in en met de natuur. Een mooie uitdaging om je vaardigheden te beproeven. De locatie staat open en boeken we in juni op basis van meeste stemmen in. De opties zijn Frankrijk, Zweden en Finland.
Datums groep 1 – 2025 / 2026
12 t/m 13 april Weekend 1 – Thema : De rugzak
10 t/m 11 mei Weekend 2 – Thema : Vuur en natuur
14 t/m 15 juni Weekend 3 – Thema : Containers
12 t/m 13 juli Weekend 4 – Thema : Speer en vuur
9 t/m 10 augustus Weekend 5 – Thema : De ree
12 t/m 14 september Weekend 6 – Thema : Buckskin
9 t/m 12 oktober Weekend 7 – Thema : Trektocht
8 t/m 9 november Weekend 8 – Thema : Wol
13 t/m 14 december Weekend 9 – Thema : Basecamp
10 t/m 11 januari Weekend 10 – Thema : Kleding
21 t/m 22 maart Weekend 11 – Thema : Voorbereidingsweekend
27 april t/m 3 mei Eindweek - Expeditie
Na succesvolle afronding ontvang je de Bushcraft jaaropleiding - BSI certificaat - niveau 2.
Lees de annuleringsvoorwaarden.
Vragen
Heb je vragen over de opleiding? Email ons en we helpen je graag verder. Hieronder hebben we alvast enkele veel gevraagde vragen neergezet met onze antwoorden.
V: Hoe werkt de betaling?
A: In de maand september ontvang je de factuur met alle benodigde informatie. Na de aanbetaling ben je definitief ingeschreven. Het gehele bedrag moet uiterlijk voor 10 januari betaald zijn. Het is niet mogelijk in gedeeltes te betalen na de startdatum.
V: Wat als ik een weekend ziek ben?
A: Deze valt helaas niet meer in te halen maar er zijn voldoende momenten in de opleiding waar je alsnog de inhoud meekrijgt vanuit ons en je mede deelnemers. Je hoeft dus niks te missen.
V: Zijn er nog extra kosten?
A: Afgezien van de reiskosten naar de locaties zijn er geen verplichte extra kosten. Verder is alles tijdens de cursussen en de eindweek inclusief. Dus inclusief locatie, groepsmateriaal, cursusmateriaal, maaltijden (op maat mogelijk), lesmateriaal en BTW. Het is mogelijk om extra dierenhuiden en wol in te kopen, voor wie daar interesse in heeft, om de kleding verder uit te breiden.
V: Kan ik meedoen met speciale eetwensen?
A: Ja het is prima mogelijk om onze maaltijden aan te passen voor de meeste eetwensen. Tijdens deze opleiding gaan we vlees verwerken van dieren. Het is mogelijk hier geheel of gedeeltelijk niet aan mee te doen. Waar mogelijk bieden we andere opties aan.
V: Waar slapen we?
A: Het is mogelijk om op onze locatie in het bos te overnachten in eigen meegebrachte tenten.
V: Kan ik de vrijdagavond al komen?
A: Ja het is mogelijk om op de vrijdagavonden vanaf 20:00 uur al te komen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Geef dit wel op tijd aan.
Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je deze opleiding hebt gevolgd. Lees alle reviews hier.