Eten en drinken

Een mens kan gemiddeld drie dagen zonder water en drie weken zonder eten. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de aanvoer van eten en drinken niet onderbroken wordt voor een langere tijd dan je voorraad aankan. De eerste klap valt op te vangen door voedsel dat is opgeslagen. Beperkte houdbaarheid, ziektes en het feit dat de voorraad gewoon op kan raken, zorgen ervoor dat je de aanvoer zo snel mogelijk moet herstellen en/of vervangen.

Gericht op het hebben en verkrijgen van eten en drinken zijn er zeven verschillende stappen die je kan ondernemen.

  1. Een BOB voor de eerste 72 uur.
  2. Eten- en wateropslag korte termijn.
  3. Eten- en wateropslag lange termijn. (Komt binnenkort)
  4. Eigen water onttrekken en zuiveren.
  5. Eigen voedsel verbouwen. (Komt binnenkort)
  6. Eigen voedsel fokken. (Komt binnenkort)
  7. Wild vangen en ontweiden.

 

BOB voor de eerste 72 uur
- In 1980 kwam in Nederland het gifschandaal in Lekkerkerk aan het licht. Een gehele nieuwbouwwijk, Lekkerkerk West met 300 woningen, bleek gebouwd op sterk verontreinigde grond. De vervuiling kwam aan het licht nadat een waterleidingbuis brak die aangetast was door de agressieve chemische stoffen. De bewoners werden gedurende de sanering geëvacueerd en woonden in stacaravans voor maanden.

- In 2013 ontspoort een 'gif' trein bij Wetteren, Belgie. Bijna 2.000 mensen uit de omgeving moesten hun huizen enkele dagen verlaten. De bewoners die vlakbij de plaats van de ramp woonden konden pas na 3 weken terugkeren naar hun huis.

Bovenstaande voorbeelden en rampscenario’s zoals hier beschreven tonen wel aan dat het handig is om een BOB te hebben. Een BOB in de Prepperswereld staat voor Bug-Out Bag en is een draagbare uitrusting die alle spullen bevat die nodig zijn om minimaal 72 uur te overleven. Een BOB is gevuld met dingen om te overleven tijdens een evacuatie en niet voor overleven op lange termijn. Hoewel een ieder zijn eigen keuzes qua rugzak moet maken, bevelen wij de rugzakken in onze webshop aan.

bug out bag


 

Checklist BOB
•    Handig draagbare rugzak. (circa 35 tot 60 liter)
•    (4x) 1 liter waterflessen.
•    Waterzuiveringstabletten.
•    6 MREs.
•    Pannetje.
•    Brandertje.
•    Brandstof.
•    Bestek.
•    Zaklamp.
•    Horloge (niet digitaal).
•    3 breaklights.
•    3 meter dun sterk touw.
•    GPS.
•    Toiletpapier.
•    Toilettas gevuld met:

  1. Tandenborstel
  2. Tandpasta
  3. Zeep
  4. Scheerschuim
  5. Scheermesjes
  6. Signaal Spiegel
  7. Zonnebrand
  8. Insectenspray
  9. (En wat jezelf denkt nodig te hebben voor persoonlijke hygiëne. Denk aan tampons enz.)

•    Kleine radio.
•    Reservebatterijen.
•    Handzaag.
•    Oplader mobiel en gps.
•    Aansteker en lucifers.
•    Ducktape.
•    2 broeken.
•    2 truien.
•    2 shirts.
•    2 onderbroeken.
•    3 paar schonen sokken.
•    Tiewraps.
•    4 spinnen.
•    Valuta van omringende landen en eigen land. Rond de honderd euro minimaal.
•    10 euro in klein geld.
•    Poncho.
•    Emercenqy blanket.
•    Slaapzak.
•    Kleine handdoek.
•    2 vuilniszakken.
•    EHBO tas.
•    2 slotjes.
•    1 riem.
•    Muts.
•    Handschoenen.
•    Fluitje.
•    Mes.
•    Tondel.
•    Visdraad en haakje.
•    Kaart van de omgeving.

Mocht je nog iets missen dan horen we dit graag. Voor meer informatie over voedsel preppen lees onderstaande artikelen.


Bekijk nu ook onze basis BOB:                             Bug Out Bag 


Eten- en wateropslag korte termijn

Hoewel het opslaan van voedsel zowel ruimte, tijd en geld kost is het zeker aan te raden. Rampen zoals beschreven in de vorige menu items zijn reëel en kunnen je zomaar overkomen. Voor het overleven van de eerste 72 uur raden we de BOB aan. Omdat in veel situaties het enige tijd kan duren voordat er nieuw voedsel in de supermarkten ligt, is het handig om een bepaalde hoeveelheid eten en water thuis op te slaan. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je wil overbruggen zijn er verschillende technieken en methodes te gebruiken. In dit artikel behandelen we de opslag van eten en drinken voor een termijn van drie maanden.

Lees meer: Eten- en wateropslag korte termijn

Wild ontweiden

Let op dit artikel bevat schokkende foto's.

Ontweiden = van het verouderde (Ge)weide, ofwel in-ge-wand:
-    Het wild van ingewand ontdoen.
-    Omdat de ingewanden veel bacteriën bevatten die het bederf bevorderen, moet dit snel gedaan worden.
-    Na het ontweiden wordt de huid eraf gehaald of het dier geplukt.

Als 54 jarige beginner in de kunst van het overleven in de natuur, had ik (Jolanda Stellingwerff) het voorrecht mee te mogen met Rogier van Osch. De gids en trainer voor survivaltochten en workshops zoals o.a. ‘wild ontweiden’ en ‘eten uit de natuur’ in de omgeving van Loenen en gids bij Extreme Survival. Als ‘taoist in opleiding’ voel ik me verbonden met de natuur, maar mijn kennis berust voornamelijk op boekenwijsheid naast de wandelingen met de hond en enkele georganiseerde wandelingen. Het verlangen om te kunnen overleven in de natuur wordt steeds sterker in mij en daarmee ook het besef dat het alleen met een boekje niet gaat lukken.

 

Bij aankomst stond Rogier te wachten op de deelnemers. Hij had een geschoten haas bij zich, die hij van een jager had gekregen. Er gelden in Nederland strenge regels voor het schieten van wild en daar was dan ook netjes rekening mee gehouden.


Groep



Even later melden enkele mannen zich. Het was een kleine groep en ik was de enige vrouw voor deze cursus ontweiden. In Rogier zijn handen ligt de haas. Wat ik erbij voelde? Ja, laten we eerlijk zijn.
Ik ben geen vegetariër, maar ik ben ook geen echte vleeseter meer, ik eet veel groenten en fruit.
Soms is er toch de behoefte aan vlees, en zo leren we ook dat de eiwitten - ofwel essentiële aminozuren - nodig zijn voor het hele lichaam. Zowel voor afbraak en aanmaak van cellen, met name voor onze spieren. Hierdoor houden we energie en kracht die we bij het overleven hard nodig hebben.

Omgerekend hebben mensen zo’n 0,8 gram per kilo gewicht nodig per dag. Eiwitten zitten naast vlees en vis ook in noten, groenten, peulvruchten, granen, paddenstoelen en zuivel. Vlees bestaat voor 20 tot 30 % uit eiwit en is daarmee de grootste leverancier.

Er zijn periodes en seizoenen waarin we weinig tot geen plantaardige eiwitten kunnen vinden in de natuur. Voor het overleven in de natuur denken we liever niet aan het zetten van vallen of strikken of het schieten van een haasje. We vinden het vlees in de supermarkt wel heel normaal en staan er niet bij stil dat ook dit vlees geslacht is, en meestal zonder enige emotie.

 

Maar wanneer we aangewezen zijn op de natuur, hoe kunnen we daar dan mee omgaan?
In de kringloop van de natuur, is alles afhankelijk van elkaar. En door er op een natuurlijke wijze naar te kijken, kunnen we het ontweiden zien als een ritueel, waarbij alles weer terugkeert naar de natuur. Het is voor ons de kans om te overleven. Het kan van levensbelang zijn te weten hoe dit in zijn werk gaat.


Haas ontweiden

 

 

Beschrijving ontweiden:
Nadat een haas gevangen of geschoten is, drukt men de blaas leeg. Je doet dit door de haas over het been te leggen en over de buik naar beneden te duwen. Wanneer de darmen beschadigd zijn moet het dier direct ontweid worden. Hierna moet het vlees eerst besterven, op een zo koel mogelijke plek, het liefst opgehangen, waardoor het lichaam zich strekt. Het vlees wordt malser naarmate het langer heeft kunnen besterven, maar pas op voor bederf. De temperatuur is hierbij erg belangrijk. Drie dagen tot maximaal een week, tussen de 2 en 7 graden werkt het best.

 

Een haas of konijn hoeft hierbij nog niet ontweid te zijn, groot wild wel. Als men een haas of een konijn wil invriezen dan is eerst ontweiden wel beter. Deze kan dan zo’n drie maanden in de vriezer, waarna deze in de koelkast ontdooit dient te worden.


Haas ontweiden

 

Er zijn verschillen manieren van ontweiden. De beschrijving hieronder is een andere methode dan wanneer de haas opgehangen wordt.

De haas wordt op zijn rug op een stuk plastic op tafel gelegd. We beginnen met een sneetje te maken op hoogte van voorpoten en borstbeen, in het midden van de borst. Nu wordt de huid wat opgetild en kan men met de vinger het mes (be-)geleiden om zo boven het vlies te blijven. We snijden vervolgens door tot de onderbuik. Hierbij is het belangrijk dat de ingewanden niet worden geraakt. Zou dit wel gebeuren dan kan het vlees besmet raken. De geurklier wordt vervolgens verwijderd door deze via de anus naar buiten te trekken.

De volgende stap is het maken van een gat in de grond en we houden het haasje boven het gat.
Op dit moment maken we de buik open en met een beetje begeleiding worden voorzichtig de galblaas en lever naar buiten gehaald waarna alle ingewanden eruit vallen. Er wordt o.a. nog naar de lever gekeken, naar de kleur en de vorm om zo te zien of de haas gezond was. Onze haas ziet er gezond uit en dus wordt de kuil met het afval toegedekt.


 

Vervolgens wordt de borst geopend en het hart eruit gehaald. Vetweefsel, restjes en vliezen worden zoveel mogelijk verwijderd. Ook is het daarbij belangrijk om deze delen weg te halen van de werkplek. Dit om kruisbesmetting te voorkomen. Daarna wordt de kop gedraaid en afgesneden. De hersenen kunnen gegeten worden en ook gebruikt worden voor het looien van het leer. Tot slot worden de onderpoten geknakt en doorgesneden met een scherp mes.

Nu is het mogelijk om de huid af te stropen, het jasje uit te trekken. De korte stukjes van de voorpootjes worden naar binnen gedraaid waardoor de huid erover heen zakt. Daarna volgt het zware werk om de huid verder af te stropen, maar met vereende krachten lukt het. Hierna wordt het haasje gewassen, in stukken verdeeld en in dit geval op de barbecue gelegd. Het vlees is zonder kruiden goed te eten. De botten kunnen vervolgens gebruikt worden om bouillon te trekken, of voor gereedschap.


Jolanda Stellingwerff Jolanda Stellingwerff

Meld je hier aan voor de cursus ontweiden. Geef daarbij aan waar je vandaan komt en welke datum het beste uitkomt. Deze cursus is vrij in te plannen. Voor vragen over de cursus neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Eigen water onttrekken en zuiveren

waterput

Hoeveel je ook opslaat en hoe goed je ook bezig bent op een bepaald moment kan je watervoorraad opraken. Slechts een kleine bacterie kan je gehele watervoorraad laten bederven en dan zit je opeens zonder. Het is dan ook verstandig om je eigen water te onttrekken. De verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen zijn hieronder beschreven.

  1. Waterleiding
  2. Waterput
  3. Regenwater
  4. Zeewater distilleren
  5. Recyclen
  6. Waterzuivering

Lees meer: Eigen water onttrekken en zuiveren

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Lieke Melching
20 november, 2024
Het was een heel leuke leerzame dag. Het enthousiasme van Eddy is aanstekelijk. Hij weet veel en kan dit goed overbrengen. Hij heeft aandacht voor ied...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

 

Aankomende cursussen

Survivalmes smeden

november
vrijdag
22


Smeed in 1 dag jouw eigen mes in een echte smederij in Zwolle. Ga voortaan de natuur in met een kwaliteit bushcraftmes door jezelf...

Ouder en kind survivalweekend ...

november
vrijdag
22

 
Volg deze driedaagse vervolgcursus op het ouder en kind survivalweekend. Leer de gevorderde kneepjes van de overlevingskunst....

Workshop lepel snijden

november
zaterdag
30


Tijdens deze leuke en leerzame dag gaan we bezig met het snijden van een lepel. Je leert de verschillende technieken en hoe je de...

Bushcraft Festival 2025

Cadeaubon

 

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over