Water tijdens survival
Omdat een mens slechts drie dagen zonder water kan, is het belangrijk om te weten waar je deze noodzakelijke vloeistof kan vinden. Afhankelijk van je locatie kun je een water onttrekkingstechniek kiezen en toepassen. Vervolgens kunnen verschillende methodes ervoor zorgen dat je het onttrokken water veilig maakt om te drinken. In onderstaand artikel behandelen we de meest toegepaste technieken en methodes om water te onttrekken en te zuiveren tijdens survivalsituaties.
Meer informatie over het onttrekken van water voor dagelijks gebruik en voor grotere hoeveelheden, is te lezen in het artikel Eigen water onttrekken en zuiveren.
Ga direct naar:
Regenwater
Waarschijnlijk de meest gemakkelijke manier om aan water te komen is door regen en sneeuw op te vangen. Water wat via sneeuw en regen op de daken valt kan via de regenpijp worden opgevangen. Meer informatie over deze manier is hier te lezen. Omdat je in een survivalsituatie vaak geen dak ter beschikking hebt, is het altijd handig om een poncho bij de hand te hebben. Door deze op te hangen vergroot je de oppervlakte en daardoor de hoeveelheid regen die je opvangt. Bladeren, boomschors en takken zijn goede natuurlijke materialen om water mee op te vangen.
Rivieren en bronnen
Als je geluk hebt vind je een rivier of een waterbron. Helaas zijn veel rivieren en bronnen ondrinkbaar geworden. Ze zijn vervuild en kunnen meer kwaad dan goed doen. Het is dan ook verstandig om het water zo goed mogelijk te zuiveren voordat je het drinkt. Meer informatie over water zuiveren lees je hieronder. Mochten onderstaande waterzuiveringsmethodes niet mogelijk zijn, dan is het verstandig om de rivier zoveel mogelijk stroomopwaarts te volgen. Hierdoor kun je controleren of er iets schadelijks in het water ligt zoals bijvoorbeeld een dood dier.
Transpiratie
Een optie die zeer goed van pas kan komen als de regen op zich laat wachten is de transpiratie methode. Door een plastic tasje of iets soortgelijks om een tak van een plant of boom te wikkelen, zorg je ervoor dat de transpiratie van de boom niet kan ontsnappen. De waterdamp uit de vochtmondjes blijft in de zak en verzamelt zich langzaam maar zeker in het laagste punt. De hoeveelheid water die je hiermee kan onttrekken is geheel afhankelijk van de plant of boom en de omgeving.
Destillatie
Destillatie is een techniek om twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen. Oftewel destillatie is een manier om o.a. zeewater en urine drinkbaar te maken. Door het zeewater te koken en de damp op te vangen zorg je ervoor dat de residuen uit het water verdwijnen. Houd er rekening mee dat het binnenste kopje vuil kan zijn waardoor je twee keer moet destilleren.
Verdamping
De verdampingsmethode is erg handig in een omgeving waar veel zon schijnt. Elk soort van vegetatie heeft wel een bepaalde hoeveelheid vocht in zich en je hoeft deze dus alleen maar te onttrekken. Graaf een kuil in de grond en vul deze met vegetatie. Zet een blikje in het midden en dek de kuil af met plastic. Zorg ervoor dat het plastic goed is afgesloten aan de zijkanten. Leg vervolgens een klein steentje of iets anders zwaars op het plastic precies boven het blikje. De zon zorgt ervoor dat het vocht verdampt en het plastic houdt de damp tegen. De zwaartekracht zorgt er vervolgens vanzelf voor dat de waterdruppels in het blik vallen.
Water zuiveren
Zodra je water hebt ontrokken met één van de bovenstaande manieren is het belangrijk om dit zo goed mogelijk te zuiveren. Verkeerde bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt en uiteindelijk meer vocht verliest dan binnen krijgt. Enkele manieren om water te zuiveren met behulp van de moderne techniek zijn hier beschreven. Heb je niet de tijd of de mogelijkheid om deze spullen aan te schaffen, dan moet je water op de ouderwetse manier zuiveren. Geen enkele methode is echter perfect en het is dan ook beter om verschillende methodes na elkaar te gebruiken.
Door het water te koken dood je de meeste parasieten en schadelijke bacteriën. Laat het water een extra minuut koken, per 1000 meter dat je boven de zeespiegel bent. Langer koken dan de berekende tijd is niet nodig en slechts zonde van je brandstof. Om het water beter te laten smaken kun je het laten afkoelen. Door het heen en weer te bewegen/gieten, zorg je ervoor dat er meer zuurstof in het water komt.
Voordat je het water kookt kun je het meest extreme vuil verwijderen door het water door een zuiveringssysteem te halen. Dit kan een stukje stof zijn maar ook een iets gecompliceerde techniek zoals een zandfilter. Een zandfilter is simpel te maken en kent veel verschillende variaties. In principe komt het er op neer dat je het water zuivert van grof naar fijn vuil. Je vult bijvoorbeeld een trui of een fles met verschillende lagen zand, klei en steentjes en laat het vuile water erdoor heen lopen.
Ook kun je een chloorvrije tampon gebruiken om zeer vies water te zuiveren. Het gemakkelijkste is om een waterfles doormidden te snijden. Vervolgens stop je een tampon in de hals tot aan de dop. Je vult de fles met vies water en houdt deze boven de andere helft van de fles. Als je de dop er nu af haalt, zakt het water langzaam door de tampon in het onderste gedeelte van de fles.
Wil je in het echt leren hoe je water kan zuiveren in de natuur? Doe dan mee met onze basis cursus.