Eetbare planten en survival
Het herkennen van een eetbare plant kan erg handig zijn tijdens een survivalsituatie. Of je nu verdwaalt bent in de natuur of omdat de schappen in de supermarkten leeg zijn, planten eten kan net het verschil maken. In de tweede Wereldoorlog werden er bijvoorbeeld noodgedwongen bloembollen gegeten om in leven te blijven. In dit artikel beschrijven we de verschillende manieren om eetbare planten te herkennen en vervolgens veilig op te eten.
Ga direct naar:
Overzicht eetbare planten en paddenstoelen
De beste manier om eetbare planten en paddenstoelen te herkennen is door ze stuk voor stuk uit je hoofd te leren. De website permacultuurnederland.org heeft in de afgelopen jaren een gratis overzicht aangemaakt met ruim 400 beschreven planten. De eetbare planten en paddenstoelen database is tot stand gekomen met dank aan de expertise van verschillende mensen, die op vrijwillige basis hun kennis hebben gedeeld.
Het herkennen van eetbare planten
Zoals hierboven al is beschreven kun je het beste alle planten uit je hoofd leren. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd kost en dat je gemakkelijk iets kan vergeten. Het is daarom ook veiliger om de volgende stappen te hanteren zodra je een onbekende plant wil eten.
- Zorg dat je circa 9 uur voordat je de plant eet niks anders hebt gegeten. Dit om verwarring met ander voedsel te voorkomen.
- Kies een plant die veel in de omgeving voorkomt.
- Probeer zoveel mogelijk voor een plant te kiezen die groene blaadjes heeft.
- Blijf zoveel mogelijk weg van planten met een melkachtig sap, er zijn maar heel weinig planten met dit type sap welke eetbaar zijn.
- Kneus het blad om het sap eruit te laten komen en ruik eraan. Bij een slechte of rotte geur kun je het beter laten staan.
- Smeer wat sap op de binnenkant van je pols en wacht enkele minuten. Als irritatie optreed is het niet aan te raden om het te eten.
- Wrijf vervolgens het blad en wat sap over het puntje van je tong. Bij irritatie vooral verder zoeken.
- Mocht alles nog goed gegaan zijn, dan kun je een klein beetje blad opeten. Wacht vervolgens voor circa 9 uur zonder iets anders te eten. Misselijkheid en andere negatieve reacties zijn weer een duidelijk sein om niet verder te eten.
- Bij geen enkele negatieve reactie kun je meer van de plant eten.
- Probeer nog steeds een gevarieerd dieet aan te houden.
Enkele toegepaste tips
Zelfs als je de juiste planten weet te herkennen moet je ze vaak nog bereiden voordat het veilig is om ze op te eten. Op onze Facebookpagina plaatsen we ieder dag een nieuwe survival- bushcraft- of preptip. Door deze pagina te Liken leer je iedere dag weer wat nieuws over o.a. het bereiden van planten en paddenstoelen. Enkele tips die we in het afgelopen jaar op Facebook hebben geplaatst, staan hieronder beschreven.
- Nog geen goed ontbijt gehad? Wat dacht je van een eikeltjes ontbijt? Wel eerst even koken om het giftige tannine te verwijderen! Stamp ze samen, laat het even drogen en genieten maar.
- De oesterzwam groeit voornamelijk in Augustus rond eikenbomen en is zeer lekker om te eten. Hoewel ze rauw te eten zijn raden we je even aan om het te bakken of te grillen. Hoewel er praktisch geen vitamines in zitten krijg je er wel veel energie van. Tevens zit er veel vocht in, wat je goed kan gebruiken voor als er geen water in de buurt is.
- De grote bruine sigaar of ook wel Grote Lisdodde genoemd is perfect voor het aanmaken van een vuurtje. Naast het feit dat het goed brand, is het tevens goed te gebruiken als voedsel. Zowel de stok, de wortels en het stuifmeel kunnen opgegeten worden. Mocht het bitter, zuur en of pittig smaken dan is het beter om het te laten staan.
- Tijdens de tweede wereldoorlog werden er tulpenbollen gegeten om de enorme honger te stillen. Ook nu zijn deze bollen in grote hoeveelheden aanwezig in ons land en kunnen bij een SHTF moment goed van pas komen. Let er wel op dat er tegenwoordig enorm veel gebruik gemaakt wordt van giftige bestrijdingsmiddelen, die bij overmatig gebruik je dood kunnen betekenen. (Eerste symptomen zijn vaak buikpijn.) Wil je eens een tulpenbol proberen gebruik dan het volgende ouderwets soeprecept.
Neem 1 kg bollen maak ze schoon en kook ze gaar. Giet het water af en stamp de bollen fijn. Verdun het geheel met 2, 5 liter water en voeg eventueel nog wat extra smaakverfijners toe.
- Hondsdraf of ook wel wonddrank genoemd werkt geweldig tegen de jeuk van brandnetels. Deze plant groeit er vaak naast en door het sap uit te smeren over de jeukende huid verdwijnt de irritatie vanzelf. Tevens kan er een lekker kopje thee van gemaakt worden. Vroeger werd deze plant zelfs gebruikt voor het helder maken van gistend bier en het op smaak houden van het bier tijdens een lang transport.
Lees onderstaande artikelen voor meer informatie over geneeskundige planten en overige toepassingen.