Bushcraft jaaropleiding - De Viking - Ouder en kind
Dit is de bushcraft jaaropleiding - De Viking. Deel 2 van de jaaropleiding voor ouders met kinderen. Leer veilig te leven in de natuur en op water. Deze jaaropleiding zit boordevol informatie en is zo ingericht dat zowel volwassenen als kinderen hieraan mee kunnen doen.
Duur: 20 dagen
Prijs: €2850,- (per 1 ouder en 1 kind)
Startdatum: November 2025
Locatie: Dalfsen
Waarom deze opleiding?
Wil jij leren hoe je kan leven in en met de natuur? Wil je samen met je zoon of dochter een unieke ervaring meemaken? Leren hoe je op een ambachtelijke manier mooie producten kan maken van natuurlijk materiaal? Samen met je kind genieten van de natuur? Wil je een mooie reis naar het land van de Vikings maken? Dan is deze opleiding voor jullie. De bushcraftopleiding deel 2 bestaat uit 20 dagen buiten en 6 thuiswerkdagen verdeelt over 1 jaar. Deze jaaropleiding bushcraft vergroot je kennis en geeft meer vertrouwen in je eigen kunnen. We gaan ervan uit dat alle deelnemers minimaal hebben deelgenomen aan het ouder en kind survivalweekend.
Tijdens deze opleiding maken we gedeeltelijk de overstap van bos en bewegen we ons naar het leven met water. We gaan een paar duizend jaar verder in de tijd en focussen ons op de Vikings. De Vikingen of Noormannen waren Scandinavische bewoners van Zuid-Noorwegen, Denemarken en Zweden. In veel gevallen wordt er een onderscheid gemaakt tussen beide termen. Daarbij staat de term "Noormannen" voor de gehele bevolkingsgroep, terwijl met de term "Vikingen" slechts het zeevarende deel van die groep wordt bedoeld dat vanuit Scandinavië Europa introk voor handel, emigratie, rooftochten en veroveringen. De Vikingen staan onder andere bekend om hun snelle schepen en de vele reizen die ze daarmee hebben gemaakt. Soms bleven ze weken op zee zonder land in zicht. Tijdens deze opleiding gaan we kijken hoe ze dat deden en gaan we enkele van de vaakst gebruikte tools zelf maken en gebruiken. We sluiten de opleiding af met een bezoek aan een Vikingmuseum in Denemarken.
Weekend 1 – Wol
Vondsten van kleding uit de Vikingperiode zijn zeldzaam. Deze bestaan vaak uit kleine stukjes materiaal die bij toeval bewaard zijn gebleven. Zover bekend gaven de mannen de voorkeur aan broeken en tunieken, terwijl de vrouwen zich kleedden in bandjesjurken die over onderkleding werden gedragen. Gewone Vikingkleding werd gemaakt van lokale materialen, zoals wol en vlas. Tijdens ons eerste weekend samen maken we een warme en mooie wollen deken van schapenwol en filten we onze eigen sokken. Tevens maken we een begin aan ons eigen 'Vikingschip'.
Weekend 2 – De Viking boot
Iedereen kent ze wel. De mooie Vikingboten gemaakt van houten planken die over elkaar liggen. Drakkars waren schepen die erg licht waren, waardoor ze ook over ondiepe rivieren konden varen. Wat niet veel mensen weten is dat de Vikings ook gebruik maakten van boten bedekt met dierenhuiden. De bekenste is de Coracle. Een rond bootje gemaakt van hout en huid. Deze boten waren veelzijdig en zeer geschikt voor de Vikingmanier van leven. Tijdens dit weekend gaan we zelf bezig met het maken van onze eigen boot gemaakt van hout en dierenhuiden. Tijdens de rest van de opleiding gaan we deze verder afmaken en uitbouwen met o.a. peddels en versieringen.
Weekend 3 – Buckskin
Tijdens jaaropleidingen Otzi deel 1 en Viking deel 2, gaan we een complete outfit maken. Aan het einde van de opleiding loop je van top tot teen in eigen gemaakte natuurlijke kleding. Een onderdeel van deze outfit is kleding gemaakt van buckskin. In dit weekend leer je het hele proces aan. We gaan van verse dierenhuid een lap zeer stevige en bruikbare stof maken. Om dit proces goed te doorlopen beginnen we al op de vrijdag. Omdat het een erg zwaar proces is gaan de ouders en kinderen samen bezig met één huid.
Weekend 4 – Schoenen
Een aantal complete Vikingtijdschoenen gevonden in Scandinavië en Engeland hebben dezelfde kenmerken. Ze zijn flexibel, zacht en veelal gemaakt van runderhuiden, maar er werden ook andere leersoorten gebruikt. Tijdens dit weekend gaan we onze eigen 'draai' schoenen maken van de eerder gemaakte buckskin. Tevens gaan we ons verdiepen in navigatie op zee op basis van de sterren en de zon.
Weekend 5 – Peddels en Fuiken
Tijdens dit weekend maken we onze boot af en gaan we een aantal houten peddels snijden. Houtbewerking met bijlen en messen komt dus weer voorbij. Omdat we er maar vier nodig hebben is er tevens genoeg tijd om onze eigen visfuiken te weven van wilgentenen. We kijken naar de visregels in Nederland en hoe ze daar mee omgaan in het buitenland. We sluiten het weekend af met het maken van onze eigen visnet. Tijdens deel 1 hebben we al hengels en haken gemaakt en tesamen met dit weekend zorgt dat voor een mooie visuitrusting.
Weekend 6 – De Vikingbijl
We sluiten de jaaropleiding af met een wel heel speciaal onderdeel. We gaan onze eigen 'Viking' bijlen smeden. Hoewel de Vikings nog niet alle smeedgeheimen hadden ontdekt waren ze al een aardig eind onderweg. Een vaak voorkomende bijl was de Skeggøx. De haak of "baard" van de bijl zorgt voor een breed snijoppervlak terwijl het gewicht van de bijl laag blijft. Tevens kan je de bijl goed gebruiken voor het het schaven van hout. Variaties op dit ontwerp worden nog steeds gebruikt door moderne houtbewerkers en sommige bosbouwers. Tijdens dit super mooie weekend smeden we onze eigen kop en snijden we onze eigen houten steel volgens de al oude Viking tradities.
Eindweek – Eindexpeditie Denemarken
Waar beter te zien hoe de Vikings leefde dan in Denemarken? Denemarken is bezaaid met Vikingmonumenten. Het Vikingmuseum Ladby op Fyn is een Vikingschip waarin een Viking-opperhoofd werd begraven met al zijn kostbare bezittingen. Ook op Fyn bevindt zich de runensteen Glavendrup, waarop de langste Viking-inscriptie van Denemarken staat afgebeeld. Bij Lindholm Høje, vlakbij Aalborg, kun je ronddwalen door de grootste oude begraafplaats van Scandinavië. Natuurlijk blijft het daar niet bij. De rest van de week gaan we leven als een echte ætt. We verblijven in het mooie Vikingdorp te Foteviken.
Datums groep 1 – 2025
15 t/m 16 november
13 t/m 14 december
9 t/m 11 januari 2026
7 t/m 8 februari
7 t/m 8 maart
4 t/m 5 april
25 april t/m 1 mei
Vragen
Heb je vragen over de opleiding? Email ons en we helpen je graag verder. Hieronder hebben we alvast enkele veel gevraagde vragen neergezet met onze antwoorden.
V: Hoe werkt de betaling?
A: In de maand augustus ontvang je de factuur met alle benodigde informatie. Na de aanbetaling ben je definitief ingeschreven. Het gehele bedrag moet uiterlijk vier weken van tevoren betaald zijn. Het is niet mogelijk in gedeeltes te betalen na de startdatum.
V: Voor welke leeftijd is deze opleiding?
A: De leeftijd voor de kinderen is van 8 t/m 12 jaar oud.
V: Wat als ik een weekend ziek ben?
A: Deze valt helaas niet meer in te halen maar er zijn voldoende momenten in de opleiding waar je alsnog de inhoud meekrijgt vanuit ons en je mede deelnemers. Je hoeft dus niks te missen.
V: Zijn er nog extra kosten?
A: Afgezien van de reiskosten naar de locatie in Nederland en de reis naar de locatie van de eindexpeditie en maaltijdkosten daar zijn er geen verplichte extra kosten. Verder is alles tijdens de cursussen en de eindweek inclusief. Dus inclusief locatie, groepsmateriaal, cursusmateriaal, maaltijden (op maat mogelijk), lesmateriaal en BTW.
V: Kan ik meedoen met speciale eetwensen?
A: Ja het is prima mogelijk om onze maaltijden aan te passen voor de meeste eetwensen. Tijdens deze opleiding gaan we vis verwerken. Het is mogelijk hier geheel of gedeeltelijk niet aan mee te doen. Waar mogelijk bieden we andere opties aan.
V: Waar slapen we?
A: Het is mogelijk om op onze locatie in het bos te overnachten in eigen meegebrachte tenten.
V: Kan ik de vrijdagavond al komen?
A: Ja het is mogelijk om op de vrijdagavonden al te komen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden