Natuurlijk voedsel bewaren
Tijdens deze cursus leer je vier verschillende manieren om voedsel langer houdbaar te houden. We doen dit op een natuurlijke manier. Je gaat naar huis met je zelfgemaakte kruidenrekje, een portie zaad wat je kunt laten drogen op dit rekje, en 3 gevulde potten met ingemaakt voedsel.
Duur: 1 dag
Prijs: €74,- p.p.
Datum: 14 september 2025 ( 8 plaatsen)
Locatie: Kootwijkerbroek
Niet verzorgd: Bestek, bord, soepkom en kopje
Verzorgd: Materiaal, locatie, trainer, weckpotten en lunch
Extra informatie
Wil jij ook leren hoe je groenten, fruit, kruiden en planten zoals weegbree voor langere tijd kan bewaren? Kom dan naar deze dagworkshop waarbij je 4 technieken van voedsel bewaren aanleert. Je leert om voedsel te drogen, te fermenteren, in te leggen en te wecken. Zo kun je zelf een voorraad houdbaar voedsel creëren om in de wintermaanden te eten.
Op onze mooie locatie op de Veluwe word je ontvangen met koffie/thee en zelfgemaakte lekkers. De instructeur vertelt je wat de meest gebruikte voedselbewaartechnieken zijn en wat de voor- en nadelen er van zijn. Daarna ga je zelf aan de slag met voedsel verzamelen en schoonmaken in de buitenkeuken. Afhankelijk van het seizoen struinen we in de moestuin en of op het erf en plukken we:
- weegbreeblad om te drogen, we maken daarvoor zelf een kruidendroogrekje;
- komkommer die we gaan inleggen in appelazijn;
- witte kool om deze te laten fermenteren;
- tomaten die we gaan wecken in een weckketel.
Door deze technieken neemt de houdbaarheidstermijn van het voedsel enorm toe. Gedroogd, ingelegd en geweckt voedsel kun je rond een jaar of langer bewaren. Gefermenteerd voedsel krijgt op den duur een zure, bittere smaak. Dat voedsel kun je het beste binnen het seizoen opeten.
Deze dag begint om 10 uur en eindigt om 16 uur. Je gaat naar huis met je zelfgemaakte kruidenrekje, een portie blad of zaad wat je kunt laten drogen op dit rekje, en 3 gevulde potten met ingemaakt voedsel. Een gevulde pot gebaseerd op de fermentatietechniek, een gevulde pot gebaseerd op de inlegtechniek en een pot die je zelf hebt geweckt. Naast de koffie/thee en zelfgemaakt lekkers krijg je ook een lunch aangeboden. Deze bereiden we samen. We maken soep op een open vuur en bakken er broodjes bij. Aan het einde van de cursus ga je naar huis met drie mooie glazen potten vol met je eigen ingemaakte voedsel.
Het is handig als je zelf een beker, soepkom, bord en bestek meeneemt. Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Het is wel handig om kleding te dragen die een beetje nat en vuil mag worden. Parkeren kan gratis bij en op het terrein.
Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je deze workshop hebt gevolgd. Lees alle reviews over deze cursus
Lees hier de annuleringsvoorwaarden.
https://www.extremesurvival.nl/cursussen-voor-survival/overzicht-workshops-ambachten/192-natuurlijk-voedsel-bewaren#sigFreeId45b8ead396