Bivak tijdens survival

Of je nu voor je plezier of uit noodzaak een bivak opzet, in beide gevallen kan de juiste methode en locatie veel problemen voorkomen. Zodra je gaat slapen ben je totaal onbeschermd en je wil dan ook zoveel mogelijk gevaren uitsluiten. Overleven in en van de natuur is al moeilijk genoeg zonder slaapproblemen. In onderstaande artikelen behandelen we enkele methodes en technieken die je kan gebruiken om je bivak op te zetten en te optimaliseren tijdens een survivalsituatie.

Ga direct naar:

  1. Locatie
  2. Onderkomen
  3. Overzicht survival- en bushcraftlocaties 


Locatie
Een plek vinden waar je een bivak op kan zetten is zowel in de natuur als in de stad een belangrijk onderdeel tijdens het overleven. Een verkeerd gekozen locatie kan je kleine en grote problemen opleveren. Daar komt bij dat het type locatie erg afhangt van je doel. Wil je ongezien blijven, snel klaar zijn, of juist voor de lange termijn iets opbouwen? Zodra duidelijk is wat je wilt, kun je beginnen met het zoeken van de juiste locatie. Naast deze specifieke punten kun je het beste ervoor zorgen dat de locatie voldoet aan onderstaande details.

  1. Zorg dat je op een relatieve hoge locatie zit. Je wil nu eenmaal niet wakker worden met natte voeten.
  2. Zorg dat er niks boven je hangt wat los kan komen. Oude dode bomen kunnen breken en in de stad kunnen bloempotten van vensterbanken vallen.  
  3. Zorg dat je niet in het territorium zit van een beer of een ander gevaarlijk dier.
  4. Zorg dat er een waterbron in de buurt is. Water is zeer belangrijk om te overleven en voor enig gemak. Denk aan drinken, wassen, koken en misschien zelfs voor het vangen van vissen.
  5. Zorg dat je veilig bent voor overstromingen.
  6. Zorg dat de locatie ruimte genoeg heeft voor een veilig kampvuur. Voorkom dus schuine hellingen en een brandgevaarlijke omgeving.
  7. Als je voor een langere tijd op deze locatie wil verblijven dan is ruimte een belangrijk iets. Naar het toilet gaan en koken op dezelfde plek is nu eenmaal niet erg hygiënisch.
  8. Zorg voor een veilig en controleerbare toegang tot de locatie. Hierdoor voorkom je persoonlijke ongelukken en kun je dieren en andere ongewenste gasten simpel buiten de deur houden.
  9. Zorg dat je goed beschermt bent tegen de elementen. Zowel zon als regen kunnen extreme schade toedienen aan je materiaal en je persoon.
  10. Zorg indien mogelijk voor een mooi uitzicht. Overleven is ook leven en je kan er maar beter van genieten.

 

Onderkomen
Zodra je een goede locatie hebt gevonden voor je bivak kun je beginnen met het opbouwen. Hieronder beschrijven we enkele manieren om snel en veilig een onderkomen te bouwen.

Foto van bivak en ondergaande zon


 

Schuin onderkomen
Een zeer snelle en gemakkelijke manier voor een onderkomen is de schuine manier. Deze methode wordt aangeleerd bij de Nederlandse defensie dankzij o.a. de goede camouflage. Het enige wat je nodig hebt is een poncho en wat touw. Door de poncho vervolgens aan één kant op circa 50-100 cm hoogte aan iets vast te maken, creëer je een simpel maar droog onderkomen. Door de andere kant te bedekken met zand voorkom je dat de wind naar binnen waait. Zorg er wel voor dat de open kant van de wind af staat. Om natte voeten te voorkomen kun je een geul om je onderkomen heen graven. Dit zorgt ervoor dat het water veilig wordt afgevoerd.  

Tip: Het gebruik van spinnen in plaats van touw maakt het opzetten wat gemakkelijker.

foto van poncho onderkomen



De tent
De tent is net zo gemakkelijk op te bouwen als een schuin onderkomen maar het vermindert je zicht op de omgeving. Het voordeel van deze methode is dat je het ook op grote hoogte kan gebruiken. Boven een hangmat bijvoorbeeld. Je neemt een touw en bevestigd deze tussen twee punten. Vervolgens leg je de poncho eroverheen en bevestigt de vier buitenste punten aan iets stevigs.

foto van poncho tent



De schuine tent
Je kan bovenstaande methodes ook combineren waardoor je zowel ruimte als vrij zicht hebt. Door één kant van de tent vast te maken op circa 50 cm hoogte in plaats van op de bodem creëer je extra uitzicht.
foto van bivak met poncho



Een tipi
De Indianen waren er gek op en voor een goede reden. Deze manier van bouwen is snel en geeft een warm en veilig onderkomen. Door drie of meerdere palen aan één kant vast te binden is het meeste werk al gedaan. Vervolgens zet je deze palen overeind en bedek je ze met bijvoorbeeld een poncho of begroeiing uit de omgeving. Het nadeel is dat je nauwelijks uitzicht hebt op je omgeving en dat je nogal opvalt. Aan de andere kant zit je goed beschermt en wat kijkgaatjes zijn snel gemaakt.


 

Een schuilplaats
Als je een onderkomen wil hebben welke niet zichtbaar is, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het meest onzichtbaar en vaakst toegepast is de ondergrondse schuilplaats. Door een kuil te graven van circa 200 cm hoog, 200 cm lang en 100 cm breed en door deze te bedekken met takken, bouw je een simpel maar effectief onderkomen. Het nadeel van dit soort onderkomens is dat ze erg instabiel zijn. Tevens zit je bij een regenbui al snel tot je knieën in het water. Ook vergt het camoufleren van dit type schuilplaats veel ervaring. Enkele details die je kunnen verraden zijn het uitgegraven zand, de schaduw, rare verhogingen en rechte lijnen.


 

Overige opties
Vanzelfsprekend zijn er nog een tiental andere manieren waarop je een poncho kan bevestigen of een onderkomen kan bouwen. Bovenstaande methodes zijn echter een goede basis om mee te beginnen. Vervolgens kun je afhankelijk van de omgeving en je doel aanpassingen maken.


Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Bart Scholtens
28 november, 2024
Ik heb het zeker er mooi gevonden de training van Casper en heb een hoop geleerd. Het eten en  lokatie vond ik er goed en mooi. Ik zal deze training ...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

 

Aankomende cursussen

Survivalbijl smeden

februari
zaterdag
1


Smeed je eigen Bijl. Je smeed de kop in de Smederij in Zwolle, je snijdt zelf een houten steel en maakt er een tuig-leren beschermhoes...

Survivalmes smeden

februari
vrijdag
7


Smeed in 1 dag jouw eigen mes in een echte smederij in Zwolle. Ga voortaan de natuur in met een kwaliteit bushcraftmes door jezelf...

Bushcraft basis cursus

februari
zaterdag
8

Volg nu de bushcraft basis cursus in de mooie Nederlandse natuur. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje...

Bushcraft Festival 2025

Cadeaubon

 

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over