Zelf boter en kaas maken
Wil je leren hoe boter, kaas en karnemelk gemaakt worden? Doe dan mee aan deze dagcursus. Op een sfeervolle locatie op de Veluwe starten we de workshopdag met een uitleg over wat kaas, boter en karnemelk nu eigenlijk voor producten zijn. Wat de essentiele ingrediënten zijn en in welke mate. Vervolgens ga je zelf bezig met het maken van je eigen kaas, boter en karnemelk.
Duur: 1 dag
Prijs: €75,- p.p.
Datums 2024: 2 juni (vol), 30 juni (vol), 8 september (vol), 8 december (4 plaatsen) 2024
Datums 2025: 30 maart (8 plaatsen), 29 juni (12 plaatsen), 7 september (12 plaatsen en 7 december (12 plaatsen)
Locatie: Kootwijkerbroek
Niet verzorgd: Bestek, bord, soepkom en kopje
Verzorgd: Materiaal, locatie, trainer en lunch
Extra informatie
Boter, kaas en karnemelk maken: dat leer je in 1 dag tijdens deze workshop. Op een sfeervolle locatie op de Veluwe starten we de workshopdag met een uitleg over wat kaas, boter en karnemelk nu eigenlijk voor producten zijn. We vertellen de processtappen die nodig zijn om deze te maken. Van begin tot het eind. Zo zie je de Brandrood koeien waar we de melk van gebruiken. Je gaat zelf aan de slag met het snijden van de wrongel, waarbij het bijproduct wei ontstaat. We gaan bezig met de temperatuur, kaasdoeken, zoutbaden en een kaaspers. Na ongeveer 20 minuten haal je de kaas uit de vorm en kun je de eigen kaas bewonderen. We maken tijdens deze cursus van ruwe room, van de melk van onze koeien, ook roomboter. In een mengkom mix je de room met een beetje karnemelk. Door het mixen scheiden we de vetdeeltjes van het vocht. Uiteindelijk ontstaat er versgemaakte roomboter en versgemaakte karnemelk die heel zacht van smaak is.
Tussen al deze activiteiten door krijg je koffie/thee, zelfgebakken lekkers en maken we samen soep met ingrediënten uit de eigen moestuin of berm. De soep bereiden we op een open vuur en we bakken daar ook broodjes. Aan het einde van de workshopdag ga je naar huis met kaas van circa 500 gram, een stuk boter van circa 250 gram en een potje karnemelk. Allemaal door jou zelf gemaakt.
De workshop start om 10.00 en duurt tot 15.00 uur. Alle materiaalkosten en drankjes en lekkers zijn bij de prijs inbegrepen. De zuivel maken we op een binnenlocatie, lunchen doen we buiten. Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Het is wel handig om kleding te dragen die een beetje nat en vuil mag worden. Parkeren kan gratis bij en op het terrein.
Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je deze workshop hebt gevolgd. Lees alle reviews over deze cursus
Lees hier de annuleringsvoorwaarden.
https://www.extremesurvival.nl/cursussen-voor-survival/overzicht-workshops-ambachten/201-module-jaaropleiding-natuurlijke-cosmetica#sigFreeId40adc51ef1