Zelf boter en kaas maken
Wil je leren hoe boter, kaas en karnemelk gemaakt worden? Doe dan mee aan deze dagcursus. Op een sfeervolle locatie op de Veluwe starten we de workshopdag met een uitleg over wat kaas, boter en karnemelk nu eigenlijk voor producten zijn. Wat de essentiele ingrediënten zijn en in welke mate. Vervolgens ga je zelf bezig met het maken van je eigen kaas, boter en karnemelk.
Duur: 1 dag
Prijs: €75,- p.p.
Datums: 30 maart (vol), 29 juni (4 plaatsen), 7 september (10 plaatsen en 7 december (12 plaatsen) 2025
Locatie: Kootwijkerbroek
Niet verzorgd: Bestek, bord, soepkom en kopje
Verzorgd: Materiaal, locatie, trainer en lunch
Extra informatie
Boter, kaas en gekarnde melk maken: dat leer je in 1 dag tijdens deze workshop. De ochtend staat in het teken van het maken van rauwmelkse boerenkaas. De instructeurs vertellen je de processtappen die nodig zijn. Van begin tot het eind. Je gaat zelf aan de slag met het snijden van de wrongel, waarbij het bijproduct wei ontstaat. Je checkt de temperatuur van de wrongel en wei, je giet wei af, voegt zout en of kruiden toe, je werkt met een kaasdoek en de kaasvorm. Tot slot plaats je je kaas onder de kaaspers. Ondertussen vertellen de instructeurs je van alles over rauwmelkse en gepasteuriseerde kaas, stremmen, lactase/lactose, caseïne, melkzuurbacteriën, stremsel en een paar leuke historische feiten over kaas.
Het ochtendprogramma bevat 2 korte pauzes waarbij de kaas in wording rust. Dan is er tijd voor koffie/thee en we bekijken koeien die op een regeneratieve manier opgroeien. Ook bespreken we het bodemleven dat een cruciale factor is voor ook de smaak en vetpercentage van de kaas. Na de lunch haal je je kaas onder de pers vandaan en kun je de eigen kaas bewonderen. Daarna is het tijd voor het maken van rauwmelkse roomboter. Die maken we van room die we mixen.
Daardoor scheiden we de vetdeeltjes van het vocht. Uiteindelijk ontstaat er versgemaakte roomboter en versgemaakte gekarnde melk. De gekarnde melk is heel zacht van smaak, deze kun je ter plaatse opdrinken of meenemen naar huis.
Tussen al deze activiteiten door krijg je koffie/thee, zelfgebakken lekkers waar wei in is verwerkt en een lunch. Je geniet van soep en zelfgebakken brood bij een open vuur. Aan het einde van de workshopdag ga je naar huis met je rauwmelkse kaas, boter en wei.
De workshop start om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur en vindt plaats bij een woning in het buitengebied van Kootwijkerbroek. De zuivel maken we op een binnenlocatie, lunchen doen we buiten. Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Het is wel handig om kleding te dragen die een beetje nat en vuil mag worden. Parkeren kan gratis bij en op het terrein. Alle materiaalkosten en drankjes en lekkers zijn bij de prijs inbegrepen. De melk is afkomstig van een boer uit de directe omgeving die zijn koeien op een biologische manier verzorgt.
Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je deze workshop hebt gevolgd. Lees alle reviews over deze cursus
Lees hier de annuleringsvoorwaarden.
https://www.extremesurvival.nl/cursussen-voor-survival/overzicht-workshops-ambachten/201-module-jaaropleiding-natuurlijke-cosmetica#sigFreeId40adc51ef1